VM-silver och tre svenskor på topp-10

okt 8, 2018 | Landslag, Tävling, VM

VM-silver igen för laget, tre heroiska insatser av killarna och alla tre svenska tjejer på topp 10.
Det var ett facit som den svenska landslagstruppen verkligen inte behövde skämmas för när världmästerskapen i funktionell fitness 2018 ska summeras.
– Jag är otroligt nöjd med hela truppens prestation, sa coach Marcus Herou på efterfesten.

Inför söndagens avslutande tester låg det svenska laget på andraplats efter USA. Amerikanerna hade haft en bra lördag med två eventvinster, och var sugna på mer. Men Martin Tunhag visade direkt var skåpet skulle stå när han precis som på SM fullkomlig flög upp för sina fem repklättringar i Test 4 och gav Sverige en fantastisk start. De andra lagen kom ikapp något på muscle up-delen och även i början av deficit HSPUs där våra långa svenska killar fick det tufft jämfört med rejält kortare engelsmän och amerikaner.

Men tjejerna gav inte upp och båda Emelie Lundberg och Angelica Bengtsson tryckte på stenhårt hela vägen med sina HSPUs och andraplatsen i eventet spikades.

Test 5 handlade om två varv vardera av tunga double unders och thrusters på 42 kg (får både killar och tjejer) och det bli ett riktigt tight race mellan Sverige och Norge där norrmännen sprang in bara två sekunder före svenska laget. Dock hade svenskarnas domare gjort ett misstag som kostade Emelie Lundberg flera sekunder och när det korrigerades blev det svensk seger i testet och en ledning i totalen med hela 52 poäng inför sista testet.

Förutsättningarna inför slutet var att om Sverige placerade sig som sämst på fjärde plats så skulle det bli guld oavsett hur det gick för Norge som jagade på andraplatsen.

Test 6 var ett taktiskt medley där varje lagmedlem skulle genomföra två av åtta olika moment. Norrmännen fick en riktigt bra start och flöt ifrån ganska tydligt, med engelsmännen strax bakom sig. När det svenska laget sen gled in på en fjärdeplats trodde de flesta att guldet var säkrat, men dessvärre visade det sig att två lag från föregående heat (Danmark och Kanada) hade fått bättre tid och pressat ner svenskarna till en sjätteplats i eventet.

Guldet alltså till Norge, silver till Sverige och brons till USA.

På herrsidan hade Linus Johansson bra chans på pallen inför söndagen, men motståndet blev för tufft och Linus gled till slut ner på en tolfteplats totalt. Charlie Karlsson slutade nittonde och Joel Bergander Lundblad lyckades återhämta sig från matförgiftningen på torsdagen och genomförde alla eventet med imponerande vilja.

Guldstriden avgjordes faktiskt genom ett domarbeslut där ledaren inför sista testet, britten Mitch Adams fick en helt korrekt no-rep i sin sista clean n jerk, tappade tio sekunder och flera placeringar i eventet vilket gav danske debutanten Philip Thun Bisgaard guldet. Men Adams överklagade sin no-rep, fick rätt av överdomaren och slutsegern i hela tävlingen. Mycket märkligt.

Alla tre svenska tjejerna började söndagen på topp 10, men redan från start visste man att det skulle bli svårt med tanke på att leaderboarden toppades av mångfaldiga Gamesatleterna Sam Briggs (England) och Amanda Goodman (USA). Mycket riktigt var det de två som gjorde upp om guldet och till slut var det Briggs som fick stå överst på pallen, bara en enda poäng för Goodman. Englands Emma McQuiad tog bronset.

Louise Wickström blev bästa svenska på sjunde plats, tätt följd av Elin Rova (åtta) och Anna Viggedal (nia). Men alltså alla tre svenskorna bland topp tio i ett oerhört starkt startfält.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att årets VM var flera mil bättre än fjolårets, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Arrangemanget var helt okej och många luckor täpptes igen inte minst tack vare flera starka svenska insatser i domarteamet och i administrationen.

Nästa år blir det alltså Malmö som står värd för VM och då lär vi kliva upp ytterligare ett snäpp i kvalitet både gällande arrangemang och prestationer.