Intervju med Jan-Erik

jan 23, 2021 | Okategoriserade, SM, Tävling

Intervju med Jan-Erik Eriksson

Jan-Erik Eriksson från Norrköpings FF fyller 61 i år i april och är därmed vid tidpunkten för denna intervju den äldsta atleten att ha anmält sig till veteran SM-kvalet. Kvalet drar igång måndag 25 januari och pågår under två veckor med totalt fyra test. Jan-Erik kom in på styrketräning genom sitt jobb på Bravikens pappersbruk där han arbetat i 25 år och är svarvare och fräsare.

Hur hittade du till CF Norrköping?

 • Jag började styrketräna för längesedan, det var ett gäng på jobbet som hade börjat och jag följde med. Efter ett tag så tröttnade jag lite och började köra lite pass för att få lite flås, body pump, box och body combat. Men så började de med Crossfit på World Class och då provade jag på de några gånger och fastnade. Det var för fem eller sex år sedan. CF Norrköping ligger i World Class lokaler. Det ingår nästan. 

Vad har du fastnat för i Crossfit?

 • Kombinationen av olika övningar, hopp och skutt, mycket teknik och man måste träna mycket för att utvecklas. Det är mer utmanande. 

Vad har du för idrottsbakgrund?

 • Spelade handboll. Spelade oftast höger nia eller höger sexa. Jag har ju lite rutin med matcher och så, man blir inte nervös och så på samma sätt. Man låser sig lite i sin bubbla när en wodar. 

Kommer du ihåg ditt allra första pass?

 • Det var marklyft i styrkedelen. Då kommer jag ihåg att jag tog 100 kg och jag tog i som fan. Men nu är det ingenting, nu tar jag 200 kg en bra dag. Helt klart har man ju blivit starkare. 

Vad är dina styrkor i Crossfit?

 • Jag vet inte… Skivstångsövningar i wodar å så, det tycker jag att jag behärskar rätt så bra. Det jag inte är så bra på är väl burpees och box jumps och det är väl åldern. Och räcket, börjar bli stel i axlarna för pullups och chest to bar…

Vad fick dig att anmäla dig till veterankvalet?

 • Det var Jonas (Hallberg) som tjatade på mig. Men jag var nog inte svårövertalad! Det är ju en kul grej!

Du har kört Open tidigare? Hur många gånger?

 • Fem gånger jag har nog varit med tror jag. Sist nu så var jag med i 60-årsklassen och då kom jag fyra i Sverige. Sedan kommer jag inte ihåg riktigt hur jag kom i klass 55-59 år, men bland de tio bästa. Men jag har aldrig varit med i någon annan tävling, förutom lite klubbmästerskap och så. 

Skulle du vilja vara med i någon annan tävling?

 • Ja men alla tävlingar går på kronan i Malmö! Det är långt att åka dit. Men det är klart, om vi blev ett gäng från Norrköping som åkte så skulle en kunna hänga på om det var mer organiserat. 

Vad tror du om kvalet då? Vad hoppas du på?

 • Ska bli kul att se vad de blir för wodar. Jag hoppas att det blir mycket skivstångsövningar, inte så mycket hopp och skutt, men det lär det ju bli. Hoppas på hantlar å lite grejer. 

Hur skulle du ställa dig till att representera Sverige på ett veteran VM i Lissabon?

 • Det vore ju något! Att komma med i landslaget när man är 60 år! 

Vad tror du om framtiden om framtiden för Funktionell Fitness?

 • Jag tror det har en framtid men det skulle behöva bli en sport helt enkelt, det tror jag är en förutsättning. Så det får ett eget förbund i Riksidrottsförbundet. Så att det blir lite mer uppmärksammat, Crossfit också, det står ju ingenting i tidningen om det. Gärdsgårdsserierna i fotboll går bra att rapportera om… Det måste bli mer medial uppmärksamhet om det ska bli större, annars kommer det fortsätta vara en träningsform. 

OS 2028, vad tror du om det?

 • Då är jag nog för gammal! Men det vore ju något! 

Vill du utmana Jan-Erik eller någon i din egen åldersgrupp för en plats i svenska mästerskapen senare i vår? Surfa vidare på www.swe3f.se för information om kvalet, anmälan och hur du blir medlem i en förening!