FÖRBUNDET

Svenska Förbundet för Funktionell Fitness (Swe3F) har till uppgift att främja och administrera sporten Funktionell Fitness (FF) i Sverige samt att företräda denna idrott i utlandet.

Swe3F:s vision är att skapa en rättvis och säker sport i en trygg och dopingfri miljö. 

Genom föreningsdriven tävling och träning kan sporten göras mer seriös.                                                                                                            

Syftet är inte att ta över och styra alla tävlingar utan att främja ett gemensamt arbete som kommer att utveckla sporten.

För mer information se Swe3F:s stadgar.

VAD ÄR FUNKTIONELL FITNESS?

Funktionell Fitness (FF) är en idrott som främjar hälsa och välmående anpassat för alla åldrar och fysiska nivåer. Det är en idrott som välkomnar alla och bildar en unik gemenskap bland dess medlemmar.

Det handlar dels om att träna styrka i rörelser snarare än i specifika muskler och dels om att genom en och samma övning träna styrka, rörlighet, balans och koordination för att klara av belastningar inom vardagen och idrotten.

Vår sport tilltalar en bred publik och ett brett spann av motionerande människor, allt från nybörjare till tävlingsinriktade individer. En stor del av sporten kan utföras med den egna kroppen, vilket gör att utrustningskraven minimeras. Sporten är lätt att anpassa till olika nivåer genom att skala (modifiera) övningar. Sammantaget gör detta att personer som ligger på helt olika träningsnivåer kan träna tillsammans och finna gemenskap, glädje, hälsa och välmående.

TÄVLING

Tävling inom Funktionell Fitness kan bedrivas i flera klasser, bland annat Individual Medley och Team Medley som är de som genomförts på VM 2017 och framåt. På SM har vi valt att enbart köra Individual Medley.

INDIVIDUAL MEDLEY

Individual Medley är en två dagars tävling inom Funktionell Fitness. På den internationella nivån innebär detta sex stycken test i standardiserade kategorier. Kategorierna som testas är Aerob kapacitet, Styrka, Kroppviktsbaserad uthållighet, Skicklighet/Skill, Mixade modaliteter och Explosivitet. 

AEROB KAPACITET

Detta test innehåller cykliskt repeterbart arbete. Det testar atletens förmåga att pacea, utföra arbete och återhämta sig fort. Atleter tränar inför detta test genom att förbättra rörelsekvalitet och rörelseekonomi.

STYRKA

Detta test innehåller test av styrka med skivstång. Det testar atletens förmåga till koordination, timing och atletism under tung belastning. Atleter tränar inför detta test genom att öka deras basala styrka och förbättrar sin rörelseteknik.

KROPPSVIKTSBASERAD UTHÅLLIGHET

Detta test innehåller kroppsviktsrörelser kombinerat med cykliska rörelser. Det testar relativ muskeluthållighet. Atleter tränar för detta test genom att förbättra sin kroppskännedom och förmåga att motstå muskeltrötthet.

SKILL

Detta test innehåller avancerade gymnastikrörelser. Det testar atletens förmåga att uttrycka styrka i maximal range of motion, skicklighet och bålkontroll. Atleter tränar för detta test genom att spendera tid att utveckla skicklighet i avancerade kroppsviktsrörelser.

MIXAD MODALITET

Detta test innehåller en mix av uppgifter och utmaningar. Det testar atletens förmåga att snabbt förflytta sig mellan rörelser, genomföra rörelsevariationer och hantera belastningsvariationer. Atleter tränar för detta test genom att förbättra sin kännedom om sina fysiska kapaciteter och hur denne bäst använder dem för att hantera stora variationer av belastning.

EXPLOSIVITET

Detta test innehåller ett stort arbete som ska utföras på kort tid. Det testar atletens förmåga att utföra rörelser snabbt med ett korrekt val av tempostrategi för att kunna uttrycka snabbhet och power. Atleter tränar för detta test genom att omvandla styrka till power samt att raffinera förmågan att genomföra en slutlig uppgift under 1-2 minuter efter fem tidigare tävlingsmoment.

TEAM MEDLEY

Individual Medley är en två dagars tävling inom Funktionell Fitness. På den internationella nivån innebär detta sex stycken test i standardiserade kategorier. Man tävlar i lag om fyra personer, två herrar och två damer. Kategorierna som testas är Aerob kapacitet, Styrka, Kroppviktsbaserad uthållighet, Mixade modaliteter 1, Strategi och Mixade modaliteter 2. 

IF3 har även gjort en bra film man kan kika på här!

AEROB KAPACITET

Kommer beskrivning snart…

STYRKA

Kommer beskrivning snart…

KROPPSVIKTSBASERAD UTHÅLLIGHET

Kommer beskrivning snart…

MIXAD MODALITET 1

Kommer beskrivning snart…

STRATEGI

Kommer beskrivning snart…

MIXAD MODALITET 2

Kommer beskrivning snart…

FÖRBUNDSKAPTENER

Martin Altemark

Martin Altemark

Seniorlandslaget

 

 

Malin Contreras Tittonen

Malin Contreras Tittonen

Seniorlandslaget